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Aislamiento e identificación de patógenos de la estirpe silvestre del ajo (Allium sativum L.)

dc.creatorAstorga-Quirós, Karina
dc.creatorZúñiga-Vega, Claudia
dc.creatorRivera-Méndez, William
dc.date2014-05-02
dc.date.accessioned2015-03-23T21:04:00Z
dc.date.available2015-03-23T21:04:00Z
dc.identifierhttps://revistas.tec.ac.cr/index.php/tec_marcha/article/view/1698
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/2238/4384
dc.descriptionThe garlic field (Allium sativum L.) in Costa Rica could become a profitable alternative for the production and diversification of the vegetable farmers. However, the type of vegetative propagation that it presents facilitates the transmission and dissemination of diseases, which produces a progressive weakening of the bulbs. Currently, different options from chemical control are being searched, in order to reduce the ecological and environmental impact of the pathogens to it. Biologic control is one of them, but it presents difficulties in the isolation and accurate identification of pathogens associated to the decay that occurs in the soil. Therefore, the general objective of this research was to isolate and identify, at a species level, strains of Pseudomas marginalist, Peniciliium sp. and Sclerotium cepivorum, from vegetative material of garlic in field, for its utilization in future studies of biologic control of these diseases. The followed methodology allowed us to isolate and identify P. marginalis with a high accurate percentage. Also, it allowed us to obtained single-spore cultures of Penicillium sp. and pure cultures of S.cepivorum. The described techniques constituted the basis for future works related to the plant diseases in the garlic production.
dc.descriptionEl cultivo del ajo (Allium sativum L.) en Costa Rica se podría convertir en una alternativa rentable para la producción y diversificación de los agricultores de hortalizas. Sin embargo, el tipo de reproducción vegetativa que presenta facilita la transmisión y diseminación de enfermedades, lo que provoca un debilitamiento progresivo de los bulbos. Actualmente, se buscan alternativas de manejo diferentes al control químico, para disminuir el impacto ecológico y ambiental de los patógenos que lo afectan. El control biológico es una de ellas, pero presenta dificultades para el aislamiento y la identificación certera de patógenos asociados a pudriciones que se dan en el suelo. Por lo anterior, el objetivo general de esta investigación consistió en aislar e identificar a nivel de especie cepas de Pseudomonas marginalis, Penicillium sp. y Sclerotium cepivorum a partir de material vegetativo de ajo en campo, para su utilización en futuros trabajos de control biológico de estas enfermedades. La metodología seguida permitió aislar e identificar con un alto porcentaje de certeza a P. marginalis, así como obtener cultivos monospóricos de Penicillium sp. y cultivos puros de S. cepivorum. Las técnicas descritas constituyen la base para futuros trabajos relacionados con las fitopatologías en el cultivo del ajo.
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherEditorial Tecnológica de Costa Rica
dc.relationhttps://tecdigital.tec.ac.cr/servicios/ojs/index.php/tec_marcha/article/view/1698/1551
dc.sourceTecnología en Marcha; Vol. 27, Núm. 1 (2014); pág. 77-84
dc.source2215-3241
dc.source0379-3982
dc.subjectBiologic control; Allium sativum; Pseudomonas marginalis; Penicillium sp.; Sclerotium cepivorum
dc.subjectControl biológico; Allium sativum; Pseudomonas marginalis; Penicillium sp.; Sclerotium cepivorum
dc.titleIsolation and identification of pathogens of wild garlic (Allium sativum L.)
dc.titleAislamiento e identificación de patógenos de la estirpe silvestre del ajo (Allium sativum L.)
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.typeArtículo revisado por pares


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