Descripción
In this research paper, the pretreatment with ultrasound of corncob for the removal of lignin was studied, which limits access to sugars within the lignocellulosic structure. The samples of corncob were obtained jointly from the International Maize and Wheat Improvement Center (CIMMYT). For the treatment, a 24 kHz ultrasonic device and a power of 100 W were used, likewise, it was exposed to different radiation times (30, 60, and 90 minutes) and different temperatures (40, 60, and 80 °C) in a solution adjusted to a concentration of 0.5% NaOH. The results showed that lignin can be separated in a specific way through treatment, having lignin removal yields of up to 8.6% with respect to the initial mass under treatment conditions of 60 °C for 1 hour. These results were supported by the SEM technique, which allowed us to observe the effect of the treatment, noticing an increase in the cavities of the lignocellulosic structure of the corncob. Therefore, pretreatment with ultrasound of corncob can be an option to obtain fermentable sugars and be included in a sustainable scheme for obtaining biofuels by decreasing the amount of NaOH in the pretreatment.
En el presente trabajo se estudió el pretratamiento con ultrasonido del olote de maíz para remoción de lignina la cual limita el acceso a los azúcares dentro de la estructura lignocelulósica. Las muestras de olote de maíz se obtuvieron en conjunto del Centro Internacional de Mejora del Maíz y Trigo (CIMMYT). Para el tratamiento se usó un equipo ultrasónico de 24 kHz y una potencia de 100 W. Así mismo, se expuso a diferentes tiempos de radiación (30, 60 y 90 minutos) y diferentes temperaturas (40, 60 y 80°C) en una solución ajustada a una concentración 0.5% de NaOH. Los resultados mostraron que se logra separar la lignina de manera específica mediante el tratamiento teniendo rendimientos de remoción de lignina de hasta el 8.6 % con respecto a la masa inicial, bajo condiciones de 60°C y 1 hora de tratamiento. Estos resultados fueron soportados con la técnica SEMacMEB (Microscopio Electrónico de barrido) la cual permitió observar el efecto del tratamiento, notándose un aumento en las cavidades de la estructura lignocelulósica del olote de maíz. Por lo que el pretratamiento con ultrasonido con olote de maíz puede ser una opción para obtener azúcares fermentables e incluirse en una esquema sustentable para la obtención de biocombustibles al disminuir la cantidad de NaOH en el pretratamiento.