Tecnológico de Costa Rica
  • How to publish in Repositorio TEC?
  • Policies
  • Educational Resources
  • Contact us
    • español
    • English
  • English 
    • español
    • English
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Portal de Revistas del Instituto Tecnológico de Costa Rica
  • Tecnología en Marcha
  • View Item
  •   Repository Home
  • Portal de Revistas del Instituto Tecnológico de Costa Rica
  • Tecnología en Marcha
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse

All RepositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesKeywordEducational Resource TypeIntended UserThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesKeywordEducational Resource TypeIntended User

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Development of a pre-cooked nutraceutical cake from biofortified vegetables for older people

Desarrollo de una torta precocida nutracéutica a partir de materiales vegetales biofortificados para adultos mayores

Thumbnail
View/Open
http://revistas.tec.ac.cr/index.php/tec_marcha/article/view/350110.18845/tm.v31i1.3501
Author
Fernández-Cordero, Pamela
Mora-Molina, Jesús
Obando-Ulloa, Javier Mauricio
Arguedas-Gamboa, Patricia
Metadata
Show full item record
Description
 
The generational transition experienced by the Costa Rican population has driven the approach of various strategies to improve nutrition and life quality of elder people. On this concern, the development of special food products is encouraged in the food industry to accomplish this demand, so the objective of this work was a nutraceutical food product based on biofortified sweet potato (Ipomoea batatas) and cassava (Manihot esculenta) and, pejivaye (Bactris gasipaes). On the first stage of the development of this product, a 60g pre-cooked frozen cake was elaborated. This cake was selected due to nutritional purposes, market trends and innovation from a list of fourteen possible products to develop. In the next stage, the process and formulation were defined. Finally, a chemical analysis was performed to compare the raw materials and the finished product. This comparison allowed determine that this cake covers between 30 and 38% of the daily requirements of vitamin A in the Costa Rican senior citizens.
 
La transición generacional que experimenta la población costarricense ha impulsado el planteamiento de diversas estrategias para mejorar la alimentación y la calidad de vida de las personas adultas mayores. Debido a esto, en el sector agroalimentario se fomenta el desarrollo de alimentos especializados para cumplir esta demanda, por lo que el objetivo de este trabajo consistió en desarrollar un producto alimenticio nutracéutico con base en camote (Ipomoea batatas) y yuca (Manihot esculenta) biofortificados y, pejibaye (Bactris gasipaes). En la primera etapa del desarrollo de este producto, se elaboró una torta pre-cocida congelada de 60 g, la cual fue seleccionada por razones nutritivas, tendencias de mercado e innovación de una lista de catorce posibles productos por desarrollar. En la siguiente etapa se definió el proceso y la formulación. Finalmente, se realizó un análisis químico para comparar las materias primas y el producto terminado, lo que permitió determinar que este producto cubre entre 30 y 38% de los requerimientos diarios de vitamina A en personas adultas mayores costarricenses.
 
Source
Tecnología en marcha Journal; Vol. 31 No. 1: Enero-Marzo 2018; 110-119 , Revista Tecnología en Marcha; Vol. 31 Núm. 1: Enero-Marzo 2018; 110-119 , 2215-3241 , 0379-3982 .
URI
http://hdl.handle.net/2238/11785
Share
       
Metrics
Collections
  • Tecnología en Marcha [1616]

|Contact us

Repositorio Institucional del Tecnológico de Costa Rica

Biblioteca José Figueres Ferrer | TEC Digital

© DERECHOS RESERVADOS. Un sitio soportado por DSpace(v. 5.5)

RT-1

 

 


|Contact us

Repositorio Institucional del Tecnológico de Costa Rica

Biblioteca José Figueres Ferrer | TEC Digital

© DERECHOS RESERVADOS. Un sitio soportado por DSpace(v. 5.5)

RT-1