Description
This initiative of research and extension was born from a presentation of the project entitled Combined water collection, waste treatment, and anaerobic digestion energy provision system for ecotourism in rural Costa Rica. The project was awarded by the Environmental Protection Agency of the E.E.U.U. at the Sustainable Design Expo 2015 in Alexandria, Virginia, United States. The objective of the project was to integrate technologies that promotes the use of sustainable practices to solve problems of access to drinking water and poor management of solid and liquid wastes that some tourist shelters have in the Bribri indigenous territory, Costa Rica. The work was carried out under the Participatory Action Research (PAR). The main outcomes of the project were: 1) a tourist lodge with an integrated pilot system of water purification and solid and liquid waste treatment combining technologies such as filtration, anaerobic digestion and constructed wetlands, and 2) an environmental education and awareness-raising strategy in tourist lodges and educational centers, with a focus on solid waste management, food security and climate change.
Esta iniciativa de investigación y extensión nació a partir de una ponencia del proyecto titulado Combined water collection, waste treatment, and anaerobic digestion energy provision system for ecotourism in rural Costa Rica. El proyecto fue premiado por la Agencia de Protección Ambiental de los E.E.U.U. en el Sustainable Design Expo del 2015 en Alexandria, Virginia, Estados Unidos. El proyecto tuvo como objetivo integrar tecnologías que promuevan el uso de prácticas sostenibles para resolver problemas de acceso de agua potable y mal manejo de residuos sólidos y líquidos que tienen algunos albergues turísticos en el territorio indígena bribri, Costa Rica. El trabajo se realizó bajo el enfoque de Investigación Acción Participativa (IAP). Los principales resultados fueron: 1) un albergue turístico con un sistema piloto integral de purificación de agua y tratamiento de aguas negras a partir la combinación de tecnologías como filtración, digestión anaeróbica y humedales artificiales, y 2) una estrategia de educación ambiental y sensibilización en albergues turísticos y centros educativos, con un enfoque en manejo de residuos sólidos, seguridad alimentaria y cambio climático.