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Effect of application of hot air humidified as post-harvest technology in the quality of Feijoa

Efecto de la aplicación de aire caliente humidificado como tecnología poscosecha en la calidad de la Feijoa

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http://revistas.tec.ac.cr/index.php/tec_marcha/article/view/437110.18845/tm.v33i3.4371
Author
Sanchez-Rubio, David Leopoldo
Perez-Benavides, Jhon Harrison
Perez-Rodriguez, Claudia Patricia
Metadata
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Description
 
The feijoa (Acca sellowiana) is an exotic climacteric fruit in South America, by its attractive sweet and sour flavor; it has been positioned in the market national as international. For this reason, is relevant to advance in the development and application of post-harvest technologies that foster their appropriate management and conservation. This study had as aim to evaluate the effect on postharvest quality of feijoa fruits subjected to a current air at temperature of 41° C and relative humidity of 57% for 2 hours (T1) and for 4 hours (T2). Subsequently, were evaluated physical and chemical parameters during the storage for two weeks in ambient conditions. Was found decrease in the weight loss of treatments in contrast with the control, also the decrease in contraction of the equatorial diameter without detriment of chemical parameters such as pH, titrable total acidity (ATT) and maturity index (IM). Among the two treatments, the best one is T1 (41° C, 57% HR, for two hours) depending on parameters such as the weight loss and contraction of the equatorial diameter, pH, ATT and IM.
 
La feijoa (Acca sellowiana) es una fruta climatérica exótica de América del Sur, por su atractivo sabor agridulce se ha posicionado tanto en el mercado nacional como internacional. Por este motivo es pertinente avanzar en el desarrollo y aplicación de tecnologías de poscosecha que propendan por su adecuado manejo y conservación. Este estudio tuvo como objetivo evaluar el efecto en la calidad poscosecha de frutos de feijoa sometidos a una corriente de aire a temperatura de 41°C y HR de 57 % por 2 horas (T1) y por 4 horas (T2). Posteriormente se evaluaron parámetro físico - químicos en el almacenamiento durante dos semanas en condiciones ambientales. Se encontró disminución en la pérdida de peso de los tratamientos frente a control, así como disminución en la contracción del diámetro ecuatorial sin detrimento de parámetros químicos como pH, acidez total titulable (ATT) e índice de madurez (IM). Entre los dos tratamientos, el que presenta mejores condiciones es el T2 (41°C, 57 % HR, por cuatro horas) según parámetros como la pérdida de peso, contracción del diámetro ecuatorial, pH, ATT e IM.
 
Source
Tecnología en marcha Journal; 2020: Vol. 33 Núm. 3: Julio-Setiembre 2020; Pág. 57-67 , Revista Tecnología en Marcha; 2020: Vol. 33 Núm. 3: Julio-Setiembre 2020; Pág. 57-67 , 2215-3241 , 0379-3982 .
URI
http://hdl.handle.net/2238/11949
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Metrics
Collections
  • Tecnología en Marcha [1616]

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