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Tomato (Solanum lycopersicum L.) grown under greenhouse conditions: correlations among variables
Tomate (Solanum lycopersicum L.) cultivado bajo invernadero: correlaciones entre variables
dc.creator | Monge-Pérez, Jose Eladio | |
dc.creator | Loría-Coto, Michelle | |
dc.date | 2019-07-26 | |
dc.date.accessioned | 2020-09-25T23:12:37Z | |
dc.date.available | 2020-09-25T23:12:37Z | |
dc.identifier | https://revistas.tec.ac.cr/index.php/tec_marcha/article/view/4478 | |
dc.identifier | 10.18845/tm.v32i3.4478 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/2238/11973 | |
dc.description | For 63 tomato genotypes grown under greenhouse conditions the researchers estimated Pearson correlations among seven quantitative variables: number of days to the start of harvest (days after transplant), fruit weight (g), number of fruits per cluster, yield (ton/ha), fruit firmness (N), percentage of total soluble solids (°Brix), and fruit juice pH. The only two Pearson correlations evaluated in the 63 genotypes that were high (r ≥ 0,69) and statistically significant (p ≤ 0,05), were obtained among percentage of total soluble solids and fruit weight (r = -0,72), showing a linear regression statistic (R2) of 0.52; and among percentage of total soluble solids and the number of days to the start of harvest (r = -0,71; R2 = 0,50);. Statistically significant correlations were observed in ten additional cases, not across all genotypes but estimated according the type of tomato or the planting date. | en-US |
dc.description | Se establecieron correlaciones de Pearson para 63 genotipos de tomate producidos bajo invernadero, entre siete variables cuantitativas: edad al inicio de la cosecha (ddt), peso del fruto (g), número de frutos por racimo, rendimiento (ton/ha), firmeza del fruto (N), porcentaje de sólidos solubles totales (°Brix), y pH del jugo del fruto. Las únicas correlaciones de Pearson evaluadas en los 63 genotipos que fueron altas (r ≥ 0,69) y con significancia estadística (p ≤ 0,05), se obtuvieron entre el porcentaje de sólidos solubles totales y el peso del fruto (r = -0,72), en cuyo caso se obtuvo la regresión lineal (R2 = 0,52); y entre el porcentaje de sólidos solubles totales y la edad al inicio de la cosecha (r = -0,71; R2 = 0,50). Se obtuvieron otras 10 correlaciones altas y con significancia estadística, según el tipo de tomate o el momento de siembra. | es-ES |
dc.format | application/pdf | |
dc.format | text/html | |
dc.language | spa | |
dc.publisher | Editorial Tecnológica de Costa Rica (entidad editora) | es-ES |
dc.relation | https://revistas.tec.ac.cr/index.php/tec_marcha/article/view/4478/4074 | |
dc.relation | https://revistas.tec.ac.cr/index.php/tec_marcha/article/view/4478/4257 | |
dc.source | Tecnología en marcha Journal; 2019: Vol. 32, Núm. 3: Julio-Setiembre 2019; Pág. 37-54 | en-US |
dc.source | Revista Tecnología en Marcha; 2019: Vol. 32, Núm. 3: Julio-Setiembre 2019; Pág. 37-54 | es-ES |
dc.source | 2215-3241 | |
dc.source | 0379-3982 | |
dc.subject | Solanum lycopersicum | en-US |
dc.subject | quality | en-US |
dc.subject | yield | en-US |
dc.subject | °Brix | en-US |
dc.subject | Pearson correlation | en-US |
dc.subject | linear regression | en-US |
dc.subject | Solanum lycopersicum | es-ES |
dc.subject | calidad | es-ES |
dc.subject | rendimiento | es-ES |
dc.subject | °Brix | es-ES |
dc.subject | correlación de Pearson | es-ES |
dc.subject | regresión lineal | es-ES |
dc.title | Tomato (Solanum lycopersicum L.) grown under greenhouse conditions: correlations among variables | en-US |
dc.title | Tomate (Solanum lycopersicum L.) cultivado bajo invernadero: correlaciones entre variables | es-ES |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
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