Descripción
The use of fire by agricultural producers is a common practice that has been used since immemorial times in most countries of the world. The objective of this work was: a) to diagnose the traditional uses of fire in the Ayacucho Parish, Santa Ana Canton, Manabí province, Ecuador, b) to verify the farmers perception about the benefits and negative effects of fire, c) to identify prevention measures to use fire and how they proceed when they have to fight an unwanted fire, and d) specify their participation in training sessions on the use of fire and forest fires. The information that forms the diagnosis was obtained by applying a semi-structured survey with open and closed questions to 150 rural producers from February to May 2019. Statistical analysis was performed with SPSS Statistics for Windows (Version 22.0). The results showed that the use of fire in the community is common, burning on specific dates every year, although November was the month most frequently mentioned, the average burned area being 1.30 ha. The most important purpose of using fire in the locality is cleaning the land for sowing or planting. The χ2 test showed that there is no statistically significant association between variables that describe the characteristics of the producers and those of the use of fire. The work allowed obtaining important and relevant information on the use of fire in the Ayacucho Parish, which may be used by decision-makers of fire management activities.
El uso del fuego por los productores agrícolas es una práctica común que ha sido utilizada desde tiempos inmemoriales en la mayoría de los países del mundo. El objetivo de este trabajo fue: a) diagnosticar los usos tradicionales del fuego en la Parroquia Ayacucho, Cantón Santa Ana, provincia Manabí, Ecuador, b) verificar la percepción de los agricultores sobre los beneficios y efectos negativos del fuego, c) identificar las medidas de prevención para usar el fuego y cómo proceden cuando tienen que combatir un fuego no deseado, y d) precisar su participación en capacitaciones sobre uso del fuego e incendios forestales. Las informaciones que forman el diagnóstico se obtuvieron aplicando una encuesta semi-estructurada con preguntas abiertas y cerradas a 150 productores rurales de febrero a mayo de 2019. El análisis estadístico se realizó con el programa SPSS Statistics for Windows (Versión 22.0). Los resultados muestran que el uso del fuego en la localidad es común, quemándose en fechas específicas todos los años, aunque noviembre fue el mes mencionado con mayor frecuencia, siendo el área quemada promedio de 1,30 ha. La finalidad más importante del uso del fuego en la localidad es la limpieza de terreno para sembrar o plantar. La prueba de χ2 demostró que no existe asociación estadísticamente significativa entre variables que describen las características de los productores y las del uso del fuego. El trabajo permitió obtener información importante y relevante sobre el uso del fuego en la Parroquia Ayacucho, las cuales podrán ser utilizadas por los decisores de las actividades de manejo del fuego.