Descripción
This study scrutinizes how the perceived new venture creation speed is explained by variables connected to the individuals’ human capital, the business planning process, and the university’s context. The empirical analysis employs an ordered logit model on a sample drawn from the GUESSS databases for 2018 that includes information for 636 Costa Rican university students who are involved in nascent entrepreneurial activities. The results highlight two different patterns of new venture creation speed among nascent entrepreneurs: older students who are carrying out tasks related to their potential venture—i.e., writing a business plan and searching for external funding—perceive that they need less time to create their new business, whereas university’s program learning slows down the perceived start-up speed among individuals with past entrepreneurial experience. Additionally, the findings highlight the importance of business planning tasks for developing practical and strategic capabilities, as well as of the business-specific cumulative knowledge generated by past entrepreneurial experience. Implications on how universities can promote students’ entrepreneurial activity by improving their entrepreneurial environment and program learning are discussed.
Este estudio analiza como la velocidad percibida en la creación de empresas se explica por variables conectadas al capital humano, la planeación de negocio y al contexto universitario. A partir de una base de datos del GUESSS que incluye 636 estudiantes universitarios costarricenses identificados como emprendedores nacientes para 2018, se utiliza un modelo logístico ordenado. Los resultados muestran que los estudiantes de mayor edad que cuentan con un plan de negocio escrito y que activamente buscan opciones de financiamiento externo perciben que necesitan menos tiempo crear su empresa; mientras que los estudiantes con menos experiencia en estos procesos perciben que los programas de aprendizaje universitarios hacen que tome más tiempo crear su negocio. Además, los resultados destacan la importancia de la planificación empresarial para desarrollar capacidades prácticas y estratégicas, así como del conocimiento acumulado generado por la experiencia empresarial. Finalmente, se discuten implicaciones sobre como las universidades pueden promover el emprendimiento vía mejoras en su ambiente y programas de aprendizaje.