Descripción
Green hydroponic forage (GHF) consists in the germination of seeds using only water and nutrients, with efficient biomass production in small spaces and in short periods of time for animal fed. In order to know the effect of different concentrations of salts on the production of dry matter of maize FVH, an experiment was conducted under a completely randomized design, in the Controlled Environment Laboratoryof the Technological Institute of Costa Rica, San Carlos Technological Campus. Three concentrations of electrical conductivities (EC) (0.5 μS, 1 μS and 2 μS) were tested from a mixture of four fertilizer salts (calcium nitrate, potassium nitrate, monopotassium phosphate and magnesium sulfate) and a control (drinking water without fertilizing salts, 0 μS). The results showed that treatments with ≥1 μS had significantly higher values in fresh weight, percentage of dry matter and plant height, although without statistical differences in dry matter, root length and number of leaves. The values obtained allowed the development of a prediction equation for dry weight based on fresh weight.
El forraje verde hidropónico (FVH) consiste en germinar semillas utilizando únicamente agua y nutrientes, siendo una técnica cada vez más utilizada debido a la cantidad de biomasa que se logra producir en espacios reducidos y en cortos períodos de tiempo. Con el fin de conocer el efecto de diferentes concentraciones de sales sobre la producción de materia seca de FVH de maíz, se realizó un ensayo bajo un diseño completamente al azar, en el Laboratorio de Ambientes Controlados del Instituto Tecnológico de Costa Rica, Campus Tecnológico Local San Carlos. Se probaron tres concentraciones: 0,5 μS, 1 μS y 2 μS de conductividad eléctrica (CE) de una mezcla de cuatro sales fertilizantes (nitrato de calcio, nitrato de potasio, fosfato monopotásico y sulfato de magnesio) y un testigo (agua potable sin sales fertilizantes, 0 μS). Los resultados mostraron que los tratamientos con ≥1 μS presentaron valores significativamente más elevados en peso fresco, porcentaje de materia seca y altura de la planta, aunque sin diferencias en cuanto a materia seca, longitud de la raíz y cantidad de hojas. Los valores obtenidos permitieron el desarrollo de una ecuaciónde predicción para el peso seco en función del peso fresco.