The aim of this study was to evaluate the productive performance and carcass composition in heavy lambs, developed in Pérez Zeledón, Costa Rica. Eleven castrated lambs were fed with the same type and doses of forage and supplemented with concentrates. The weight of the lambs was recorded from birth to 10 months of age approximately. The lambs were harvested and the weights of the carcasses were recorded. Morphological measurements such as carcass length, breast width, length and perimeter of leg, ribeye area and backfat thickness were made in the Longissimus dorsi muscle. The lambs evaluated had an average birth weight of 2.7 kg, with average daily weight gains of 163 g and 49.27 kg at 302 days at average age.The average live weight at the slaughterhouse was 48.0 kg and for the hot carcasses (CC) and cold carcasses (CF) were 21.15 kg and 20.79 kg respectively. The carcass yield was 44.04% when there wasn’t drip loss. The compactness indexes were 0.71 for the leg and 0.33 for the carcass. Drip loss reached values of 1.7%. For the tissue composition, an average of 15.47 kg of muscle, 3.19 kg of bone and 1.85 kg of fat were obtained, with a muscle/bone ratio of 4.93 and muscle/fat of 8.50. The cuts of the loin represented 15.4% of the total muscle, the leg 28.3%, the front quarter 31.0% and the flank + rib 25.3%. Non-marketable products accounted for 47.1% of the live weight; from these, 4.8% corresponded to the head, 2.2% to the legs, 12.6% to the hide and wool, 2.0% to the viscera and 25.4% to the gastrointestinal tract (TGI).
El objetivo de este trabajo fue evaluar el comportamiento productivo y la composición de la canal en corderos pesados y desarrollados en Pérez Zeledón, Costa Rica. Se analizaron once corderos castrados, alimentados con forrajes y suplementados con concentrados. Se registró el peso de los animales desde el nacimiento hasta 10 meses de edad aproximadamente. Los corderos se sacrificaron, se registraron los pesos de las canales y se realizaron mediciones morfológicas como longitud de la canal, ancho de tórax, longitud y perímetro de la pierna, así como el área de ojo de lomo y el espesor de la grasa dorsal en el lomo ancho (Longissimus dorsi). Los corderos evaluados presentaron un peso promedio al nacimiento de 2,7 kg, con ganancias de peso promedio diario de 163 g y un peso al sacrificio de 49,27 kg a los 302 días de edad promedio. El promedio de peso vivo en planta, canal caliente (CC) y canal fría (CF) fue 48 kg, 21,15 kg y 20,79 kg respectivamente. El rendimiento de la canal fue de 44,04% cuando aún no se presentaban pérdidas por oreo. El índice de compacidad fue de 0,71 para pierna y de 0,33 para la canal. Las pérdidas por oreo alcanzaron valores de 1,7%. En composición tisular se obtuvo en promedio 15,47 kg de músculo, 3,19 kg de hueso y 1,85 kg de grasa, con una relación músculo/hueso de 4,93 y músculo/grasa de 8,50. Los cortes dellomo representaron el 15,4% del total del músculo, de la pierna el 28,3%, del cuarto delantero el 31,0% y de la falda + costilla el 25,3%. Los subproductos no comercializables representaron el 47,1% del peso vivo, de estos, el 4,8% correspondió a la cabeza, 2,2% a las patas, 12,6% al cuero y lana, 2,0% a las vísceras y el 25,4% al tracto gastrointestinal (TGI).