Tecnológico de Costa Rica
  • How to publish in Repositorio TEC?
  • Policies
  • Educational Resources
  • Contact us
    • español
    • English
  • English 
    • español
    • English
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Portal de Revistas del Instituto Tecnológico de Costa Rica
  • Tecnología en Marcha
  • View Item
  •   Repository Home
  • Portal de Revistas del Instituto Tecnológico de Costa Rica
  • Tecnología en Marcha
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse

All RepositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesKeywordEducational Resource TypeIntended UserThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesKeywordEducational Resource TypeIntended User

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

In vitro culture of Tamarillo (Cyphomandra betacea (Cav.) Sendt. (Orange Phenotype) from Costa Rica

Cultivo in vitro del tomate de árbol (Cyphomandra betacea (Cav.) Sendt. (Fenotipo naranja) proveniente de Costa Rica

Thumbnail
View/Open
http://revistas.tec.ac.cr/index.php/tec_marcha/article/view/201410.18845/tm.v27i0.2014
Author
Chacón-Cerdas, Randall
Flores-Mora, Dora María
Alvarado-Marchena, Luis
Schmidt-Durán, Alexander
Alvarado-Ulloa, Carlos
Metadata
Show full item record
Description
 
Tamarillo or tree tomato (Cyphomandra betacea), is a fruit plant of commercial importance in countries such as Bolivia, Colombia, Ecuador, and Peru, where it is consumed as a fresh or processed fruit. Traditionally, it is grown through seeds or plant cuttings, leading to problems regarding heterogeneity and quality of the planting material. In this research, an in vitro micropropagation protocol was developed for a domestic tree tomato, from Costa Rica, and of the orange phenotype; which has considerable potential for its use in agroindustry and in agricultural diversification. Two different in vitro disinfection treatments were evaluated, with variations of 2,5% and 5,0% (a.i 75%) for Ca(ClO)2. Three in vitro multiplication treatments of the plant material with different growth regulators and MS salts (1962) concentrations, as well as six in vitro roo-ting treatments with various growth regulators and gelling agents were also tested. Through the study, it was established that the disinfection with 2,5% of Ca(ClO)2 was the best for in vitro establishment. Additionally, the research evidenced that the optimal micropropagation growth medium consisted of M1, comprised of 100% MS salts (1962), 3% sucrose, 1,8g/L of Phytagel®, 0,5mg/L de AG3, 0,25mg/L of BAP and 2,0 mg/L of PaCa; which presented the most adequate balance between the average number of budding/cutting and the average number of internode/cutting, without the excessive formation of callus. Meanwhile, the M5 growth medium, consisting of 100% MS salts (1962), 6,0g/L of agar, 3% sucrose and without any growth regulators, as well as the E6 growth medium, including 100% MS salts (1962), 8,0g/L of agar, 3% sucrose, and without growth regulators, both required a shorter period for root formation, a higher average number of roots, and in average longer stems and roots. 
 
El tomate de árbol (Cyphomandra betacea) es un frutal de importancia comercial en países como Bolivia, Colombia, Ecuador y Perú, donde se consume como fruta fresca y procesada. Tradicionalmente, es propagado por semillas y estacas, y enfrenta problemas de heterogeneidad y calidad de material de siembra. En esta investigación se desarrolló un protocolo para la micropropagación in vitro del tomate de árbol criollo del fenotipo naranja, proveniente de Costa Rica, el cual presenta potencial para la diversificación agrícola y la agroindustria. Se evaluaron dos tratamientos de desinfección in vitro con variaciones en la concentración del Ca(ClO)2 2,5% y 5,0% (i.a 75%), tres tratamientos para la multiplicación in vitro del material con diferentes reguladores de crecimiento y concentración de sales MS (1962), y seis tratamientos para el enraizamiento in vitro con diversos reguladores de crecimiento y gelificantes. Se determinó que la desinfección con 2,5% de Ca(ClO)2 fue la mejor para el establecimiento in vitro; el mejor medio de cultivo para la micropropagación del material fue el M1, compuesto por sales MS(1962) al 100%, sacarosa al 3%, phytagel® 1,8g/L, 0,5mg/L de AG3, 0,25mg/L de BAP y 2,0 mg/L de PaCa, el cual presentó el mejor balance entre el número promedio de brotación/explante y el número promedio de entrenudos/explante, sin formación excesiva de callo, mientras que el medio de cultivo E5, constituido por sales MS(1962) al 100%, agar 6,0g/L y sacarosa al 3%, sin reguladores del crecimiento y el medio de cultivo E6, que incluía las sales MS(1962) al 100%, agar 8,0g/L y sacarosa al 3%, sin reguladores del crecimiento, mostraron el periodo más corto para la formación de raíces, el mayor número promedio de raíces y la mayor longitud promedio de raíz y tallo. 
 
Source
Revista Tecnología en Marcha; IV Encuentro de Investigación y Extensión 2014; pág. 45-55 , 2215-3241 , 0379-3982 .
URI
http://hdl.handle.net/2238/8889
Share
       
Metrics
Collections
  • Tecnología en Marcha [1617]

Related items

Showing items related by title, author, creator and subject.

  • In vitro establishment of blueberry (Vaccinium corymbosum L) 

    Hine-Gómez, Ana; Abdelnour-Esquivel, Ana
  • In vitro culture of epithelial autografts for treating skin ailments 

    Calvo-Castro, Laura A.; Guerrero-Barrantes, Maritza; Centeno-Cerdas, Carolina; Chaves-Rodríguez, María Inés; Chaves-Solano, Nefertiti; Rojas-Chaves, Miguel
  • Sprouting buds in vitro teak (Tectona grandis L. f.) 

    Rojas-Parajeles, Fabiana; Abdelnour-Esquivel, Ana

|Contact us

Repositorio Institucional del Tecnológico de Costa Rica

Biblioteca José Figueres Ferrer | TEC Digital

© DERECHOS RESERVADOS. Un sitio soportado por DSpace(v. 5.5)

RT-1

 

 


|Contact us

Repositorio Institucional del Tecnológico de Costa Rica

Biblioteca José Figueres Ferrer | TEC Digital

© DERECHOS RESERVADOS. Un sitio soportado por DSpace(v. 5.5)

RT-1