Tecnológico de Costa Rica
  • How to publish in Repositorio TEC?
  • Policies
  • Educational Resources
  • Contact us
    • español
    • English
  • English 
    • español
    • English
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Portal de Revistas del Instituto Tecnológico de Costa Rica
  • Tecnología en Marcha
  • View Item
  •   Repository Home
  • Portal de Revistas del Instituto Tecnológico de Costa Rica
  • Tecnología en Marcha
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Browse

All RepositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesKeywordEducational Resource TypeIntended UserThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesKeywordEducational Resource TypeIntended User

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Bromatological characterization of pellets made from agricultural by-products for the feeding of cattle

Caracterización bromatológica de pellets elaborados a partir de subproductos agropecuarios para la alimentación de bovinos

Thumbnail
View/Open
http://revistas.tec.ac.cr/index.php/tec_marcha/article/view/408510.18845/tm.v31i5.4085
Author
López-Varela, David
Metadata
Show full item record
Description
 
With the purpose of nutritionally characterize a mixture of Cassava (CV) (Manihot esculenta),Poultry Manure (PM), Soy Flour (SF), Rice Flour (RF), Soy Oil (SO), Cultivation of lactobacilli (CL),we performed a bromatological analysis to pellets from raw material, with the following levelsof incorporation in the mixture:, (CV) 15%, (PM) 30%, (SF) 15%, (RF) 30%, (SO) 5%, (CL) 5%.The bromotological study was done in the Department of Animal Science (DZO) in the federaluniversity of Viçosa (UFV), Brazil. We performed testing on raw protein(RP), Dried Material (DM),Ash Content(AC), Neutral Detergent Fiber (NDF), Acid Detergent Fiber (ADF), Ethereal extract(EE), Organic Material (OM), Non- Fibrous Carbohydrates (CNF), for which we obtained thefollowing results: PC: 13,16%, MS: 93,61%, AC: 29,98%, FDN: 30,91%, FDNcp: 16,88%, FDA:21,20%, FDAcp: 11,90%, EE: 12%, MO: 70,02%, CNF: 27,98%. We concluded that the pelletsfrom the mixture of sub-products show nutritional characteristics with high potential in the use ofalternatives for feeding cattle in times of scarcity using agricultural sub-products available in thenorthern region of Costa Rica.
 
Con el propósito de caracterizar nutricionalmente una mezcla de Yuca (YC) (Manihot esculenta),Gallinaza (GA), Harina de Soya (HS), Harina de Arroz (HA), Aceite de Soya (AS), Cultivo deLactobacilos (CL), se realizó un análisis bromatológico a pellets a partir de estas materiasprimas, con los siguientes niveles de incorporación en la mezcla, (YC) 15%, (GA) 30%, (HS)15%, (HA) 30%, (AS) 5%, (CL) 5%. El estudio bromatológico se llevó a cabo en el Departamentode Zootecnia (DZO) de la Universidad Federal de Viçosa (UFV), Brasil. Se realizaron pruebaspara Proteína Cruda (PC), Materia Seca (MS), Cenizas (CEN), Fibra Detergente Neutro (FDN),Fibra Detergente Acido (FDA), Extracto Etéreo (EE), Materia Orgánica (MO), CarbohidratosNo Fibrosos (CNF), para los cuales se obtuvieron los siguientes resultados: PC: 13,16%, MS:93,61%, CEN: 29,98%, FDN: 30,91%, FDNcp: 16,88%, FDA: 21,20%, FDAcp: 11,90%, EE: 12%,MO: 70,02%, CNF: 27,98%. Se concluye que los pellets de la mezcla de subproductos presentancaracterísticas nutricionales con alto potencial para ser utilizados como una alternativa dealimentación para ganado bovino en tiempos de escasez de alimento a partir de subproductosagropecuarios disponibles en toda la Región Huetar Norte de Costa Rica.
 
Source
Tecnología en marcha Journal; 2018: Especial estudiantes Vol. 5 2018; Pág 39-47 , Revista Tecnología en Marcha; 2018: Especial estudiantes Vol. 5 2018; Pág 39-47 , 2215-3241 , 0379-3982 .
URI
http://hdl.handle.net/2238/11839
Share
       
Metrics
Collections
  • Tecnología en Marcha [1616]

|Contact us

Repositorio Institucional del Tecnológico de Costa Rica

Biblioteca José Figueres Ferrer | TEC Digital

© DERECHOS RESERVADOS. Un sitio soportado por DSpace(v. 5.5)

RT-1

 

 


|Contact us

Repositorio Institucional del Tecnológico de Costa Rica

Biblioteca José Figueres Ferrer | TEC Digital

© DERECHOS RESERVADOS. Un sitio soportado por DSpace(v. 5.5)

RT-1