Descripción
Agro-industrial residues correspond to all the materials generated from activities that involve the transformation of both crops and livestock to obtain processed or semi-finished products. In Costa Rica, the primary sector of economy generates more than 6.3 trillion tons of organic residues per year. The daily generation of this residues pose environmental and economic problems. In recent years, biotechnological-based alternatives have emerged with the purpose of taking advantage of the high nutritional content of these residues to cultivate microorganisms capable of producing compounds with high demand at a commercial level. The present study evaluates six agro-industrial residues produced in Costa Rica, in order to growth Bacillus subtilis 168. An optimization of the culture medium was carried out under a complete factorial design 23, where the variables evaluated were carbon, nitrogen and phosphorus sources. Molasses at 10% m/v, wheat bran at 0.5% m/v, and K2HPO4 at 0.01%, as a carbon, nitrogen, and phosphorus sources, respectively, were identified as optimal for the growth of Bacillus subtilis 168.
Los residuos agroindustriales corresponden a todos aquellos subproductos que son generados a partir de las actividades que involucran una transformación de materias, tanto agrícolas como ganaderas. En Costa Rica se generan más de 6,3 billones de toneladas de residuos orgánicos solo en el sector económico primario. Estos residuos suponen una problemática tanto ambiental como económica. En los últimos años, han surgido alternativas de base biotecnológicas en busca de la valorización de residuos agroindustriales que permitan aprovechar su contenido nutricional para cultivar microorganismos capaces de producir compuestos con alta demanda a nivel comercial. Bajo esta premisa, el presente estudio evaluó seis residuos agroindustriales producidos en Costa Rica para el crecimiento de Bacillus subtilis 168. Además, se llevó a cabo una optimización del medio de cultivo bajo un diseño factorial completo 23, donde las variables evaluadas fueron fuente de carbono, nitrógeno y fósforo. Melaza al 10% m/v, salvado de trigo al 0,5% m/v y K2HPO4 al 0,01% como fuentes de carbono, nitrógeno y fósforo, respectivamente, fueron los parámetros óptimos para el crecimiento de Bacillus subtilis 168.